Ce trebuie să știi despre prizele din casă
Ce trebuie să știi despre prizele din casă
Prizele se găsesc peste tot: în propria casă, la locul de muncă, la școală, facultate, chiar și în tren. Dar nu ne gândim aproape niciodată cum ajung ele acolo sau de ce nu arată altfel. Mai mult, prizele sunt cele care țin în viață aparatele pe care noi le folosim zilnic. Ţi-am pregătit un articol puţin mai tehnic decât cele cu care te-am obişnuit. Rămâi cu noi, promitem c-o să afli informaţii preţioase!
Prizele sunt de mai multe feluri, însă cele pe care sigur le-am văzut cu toții sunt cele monofazate, adică cele conectate la rețeaua casnică și cele trifazate, adică cele industriale. Cele casnice sunt conectate la 230Vac, iar cele industriale la 400Vac. Nu poți compara blenderul tău cu un mixer industrial, nu?
Poate nu ştiai, dar majoritatea incendiilor produse în România au cauze de natură electrică. Prin urmare, alegerea prizelor e mai complicată decât crezi.
Alege atent tipul de priză
Specialiștii recomandă să folosești prize din polimeri, în defavoarea celor din ceramică. Diferența dintre cele două este faptul că prizele din ceramică sunt cele clasice, iar în ultimii 20 de ani acest material a fost înlocuit de polimeri rezistenți la foc, fiind și mai ușor de montat în perete, datorită adâncimii lor mai mici. Mai mult, prizele au sisteme diferite de fixare (cu gheare sau cu șuruburi). Față de prizele cu șuruburi, cele cu gheare prezintă dezavantajul de a putea fi smulse din perete, așa că trebuie să fii atent și să ții cu cealaltă mână priza atunci când scoți un cablu.
Ai grijă de unde cumperi prizele
Încearcă să nu cumperi prize din piață sau din magazine care nu sunt specializate și nu cumpăra produse ieftine! E posibil să nu fie de calitate și riști să îți strici electrocasnicele. Mergi cu încredere într-un magazin specializat și cere sfatul comerciantului, care cunoaște produsele și te poate ajuta să alegi cele mai potrivite prize pentru casa ta.
Nu uita de design
Așa cum materialul din care sunt confecționate prizele s-a schimbat, așa s-a dezvoltat și designul lor. Așadar, dacă ții atât la siguranță, cât și la design, să știi că poți alege prize cu ramă din sticlă, marmură sau lemn, care să se asorteze cu celelalte materiale din casă.
Un ultim aspect important este amplasarea prizelor. Dacă trebuie să hotărăști câte prize pui în fiecare cameră, ai grijă să nu te trezești că nu ai unde să pui lampa sau telefonul la încărcat.
În dormitor, încearcă să ai două prize lângă pat și una pentru televizor sau aer condiționat. În sufragerie, ai nevoie de o priză dublă sau triplă lângă televizor și una aproape de canapea pentru alte electrocasnice, precum aspiratorul, fierul de călcat sau laptopul. Iar la bucătărie asigură-te că ai o priză separată pentru frigider și două seturi de câte două sau trei prize pentru celelalte electrocasnice. Şi în baie ai nevoie de o priză, în cazul în care ții mașina de spălat acolo, sau pentru uscătorul de păr. Cât despre hol, aici ai nevoie tot de una pentru nevoi diverse.
În final, prizele trebuie alese în funcție de mai mulți factori și diferite nevoi specifice. Nu uita că este un detaliu important din locuința ta și că e bine ca decizia de cumpărare să fie una bazată pe cât mai multe informaţii. Până la urmă, şi sănătate electronicelor tale depinde de calitatea prizelor.
Distribuie Articol