De ce este periculos să te încălzești la aragaz?
De ce este periculos să te încălzești la aragaz?
De când prețurile au crescut, în ultima perioadă, în ceea ce privește gazul, poate ți-a fulgerat prin minte ideea de a apela la diverse metode de a te încălzi. Nu te învinovățim, cu toții am fost luați pe nepregătite și suntem dispuși să găsim soluții eficiente și rezonabile în perioada următoare, pentru a încerca să ne adaptăm la situația dată.
Deși pare o metodă fezabilă de a produce rapid și ieftin căldură într-un spațiu mic, încălzirea de la aragaz nu este, însă, una dintre recomandările noastre.
Iată câteva motive pe care ne-am bucura să le ai în vedere înainte de a face asta:
• Eliberarea gazelor precum monoxidul de carbon este una dintre riscurile frecvente și letale care au fost raportate în urma apelării la o astfel de metodă. Monoxidul de carbon este denumit și ucigașul silențios, deoarece nu este sesizabil: nu are miros, consistență vizibilă sau gust. Așadar, poți fi expus la acest gaz fără să îți dai seama. Expunerea moderată dă senzații precum durere de cap, amețeală, senzație de slăbiciune și fatigabilitate. Expunerea la cantități mari este și mai periculoasă și poate rezulta în complicații mult mai serioase.
• Încăperea nu se încălzește în mod eficient, deoarece cea mai mare parte din căldură se pierde sub formă de vapori (de aceea geamurile se aburesc deseori), iar umiditatea atinge un nivel înalt în aerul locuințelor încălzite în acest fel.
• Cele mai multe aragaze nu sunt dotate cu un sistem care să depisteze nivelurile periculoase de gaze, așadar, este greu de menționat care sunt nivelurile toxice de expunere la această sursă improvizată de căldură. Atunci când organismul tău sesizează prin diverse simptome prezența gazelor, înseamnă că nivelul la care ne expunem este deja unul toxic.
• În cazul cuptoarelor electrice nu există riscul de intoxicație cu monoxid de carbon, însă energia pe care o folosește acesta pentru a încălzi o încăpere va genera costuri deloc neglijabile la facturile de la final de lună, fix lucrul pe care încercăm să îl evităm. De asemenea, supraîncălzirea acestora pe termen lung duce la scurtarea de viață și apariția problemelor tehnice înainte de vreme sau chiar la incendii.
În cazul în care ai nevoie de noi pentru a remedia una dintre situațiile menționate, să nu te superi dacă vom spune “ți-am spus noi”.
Distribuie Articol