Care este tehnologia din spatele aspiratorului robot?
Care este tehnologia din spatele aspiratorului robot?
Dacă în 2022 nu avem încă mașini zburătoare, ne putem bucura totuși de existența roboților care fac treaba în locul nostru, fie printr-o comandă dată din aplicație, telecomandă sau chiar prin control vocal.
Unul dintre vedetele ultimului deceniu este aspiratorul robot care folosește o tehnologie inteligentă prin care ne curăță eficient casele, fără să se blocheze în fața obstacolelor de pe podea, fără să se rostogolească pe scări sau fără să omită zone ce trebuie aspirate.
Cum reușește să detecteze și să evite obstacolele?
Aparatul robot este prevăzut cu senzori denumiți endstop optic. Nu vrem să te pierdem cu această noțiune, vei vedea că nu este dificil de înțeles. Senzorii aceștia sunt activați la impactul fizic cu un obstacol de pe podea, cum ar fi picioarele de scaun sau de masă. Mai departe, ei trimit semnale electrice către “creierul” aspiratorului, care este, de fapt, un circuit printat ce conține un program care coordonează mai departe mișcările. Odată semnalele ajunse la acest nivel, “creierul” dictează roților aspiratorului să se îndepărteze și să se deplaseze în direcția opusă.
Cum evită scările?
Aspiratoarele sunt dotate și cu senzori cu infraroșu. Aceștia sunt niște dispozitive electronice care măsoară radiația infraroșie provenită de la obiectele aflate în câmpul lor vizual. Un perete, de exemplu, pentru că are o temperatură diferită față de restul podelei, va fi considerat un obstacol și va duce la oprirea instantanee a aspiratorului. Atunci când acești senzori nu detectează nimic în imediata rază a lor, transmit “creierului” că urmează un spațiu gol sau abrupt, cum ar fi scările. Acest lucru duce, de asemenea, la oprirea dispozitivului și schimbarea direcției lui.
Cum curăță fără să omită zone?
Da, știm că am mai zis asta, dar este vorba tot de niște senzori inteligenți care reușesc să creeze o hartă virtuală a încăperii în care se află, făcând planul 2D al acesteia, aflând astfel suprafața pe care trebuie să o parcurgă. Cu ajutorul unui algoritm avansat, aspiratorul reușește să nu insiste pe zonele deja curățate și să bifeze întreaga suprafață. Dacă nu ți-ai dat deja seama, ne place tot ce înseamnă tehnologie, să știm cum funcționează lucrurile și mecanismul din spatele lor. În cazul în care nu vrei să-ți bați tu capul cu ele, să știi că și noi avem senzori care depistează problemele.
Distribuie Articol